FORGOT YOUR DETAILS?

Ενημέρωση Γονέων

Ο Φεβρουάριος φτάνει στο τέλος του και διανύουμε ήδη τον 2ο μήνα απο το Β Τρίμηνο.

Με σκοπό την άμεση επικοινωνία, οργανώνεται εβδομάδα ενημέρωσης γονέων για την πρόοδο των παιδιών στην οποία οι γονείς θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού με τους Δασκάλους για να μιλήσουν μαζί τους ζωντανά μέσα απο την πλατφόρμα Microsoft Teams πού γίνεται το μάθημα.

Το Πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο μπορείτε να κλείνετε το ραντεβού σας με τον κάθε Δάσκαλο διαμορφώνεται ως εξής:

Κα Άννα

 • A Junior 1 Τετάρτη 24/2/21 μετα το μάθημα 11:25
 • B Junior 1 Τετάρτη 24/2/21 μετα το μάθημα 18:45
 • B Junior 3 Πέμπτη 25/2/21 μετα το μάθημα 12:45
 • A Senior 1 Παρασκευή 26/2/21 12:45
 • A Senior 3 Τρίτη 2/3/21 μετα το μάθημα 20:00
 • C Senior 2 Σάββατο 27/2/21 18:00 – 20:00
 • Γαλλικά Παρασκευή 20:00

Κα Ειρήνη

 • B’ Junior – Πέμπτη 25/02 11:45 μετά το μάθημα
 • Α’ junior 2 – Παρασκευή 26/02 11:45 μετά το μάθημα
 • Α’ junior 3 – Τετάρτη 03/03 19:05 μετά το μαθημα
 • B’ Senior – 26/02 20:45 μετά το μάθημα
 • E’ Senior – Σάββατο 27/02 18:00 – 20:00

Κος Γιώργος

 • Σάββατο 27/02 18:00 – 20:00

Η διαδικασία είναι απλή. Στέλνουμε απευθείας μήνυμα στον δάσκαλο ή την δασκάλα του παιδιού μέσα απο την πλατφόρμα Microsoft Teams και ενημερώνουμε την ημέρα και ώρα που μπορούμε να κάνουμε την συνάντηση και κλείνουμε ένα ραντεβού.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μπορείτε να επικοινωνείτε και απευθείας με την γραμματεία του Κέντρου μας.

Διανύουμε μία περίοδο η οποία είναι πρωτόγνωρη και δύσκολη για όλους μας. Η πανδημία αποτελεί μια μεγάλη δοκιμασία για τον καθένα ξεχωριστά, όμως αν αντιμετωπιστεί σωστά και συνετά, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις συνέπειες της σε ένα μεγάλο βαθμό.

Είναι λογικό λοιπόν η αγωνία σας να είναι μεγάλη και γιαυτό προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στις πιο συχνές ερωτήσεις σας.

 • Τι κάνω με τα Αγγλικά τώρα με την πανδημία;

Τα Αγγλικά όπως και οι υπολοιπες εκπαιδευτικές δομές ανοίγουν κανονικά τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας των ειδικών. Στο Κέντρο μας έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ξεκινήσουμε πάλι τα μαθήματα με ασφάλεια για όλους αλλά δίνουμε και όλες τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις διδασκαλίας όπως υβριδικό μάθημα αλλά και εξ’ αποστάσεως χρησιμοποιόντας όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα με το σύστημα ConnectED και με με την υποστήριξη της Microsoft.

 • Τι θα γίνει σε περίπτωση που κλείσουν τα σχολεία πάλι;

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών ΣΚΑΛΚΟΥ και το προσωπικό του απέδειξε ότι με ψυχραιμία και υπομονή μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματα και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ακόμα και στην περίοδο του lockdown. Μαθητές και καθηγητές συνεργάστηκαν άψογα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας ολοκλήρωσαν την ύλη και τις τάξεις τους με μεγάλη επιτυχία, κάνοντας φυσικά μαθήματα εξ αποστάσεως.

 • Είναι αποδοτικό το μάθημα εξ αποστάσεως;

Ζωντανό παράδειγμα της επιτυχίας της εκπαιδευτικής μας μεθόδου αποτελεί η καθολική επιτυχία των μαθητών που έδωσαν εξετάσεις για τα ξενόγλωσσα πιστοποιητικά τους, πράγμα που δικαιώνει τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε το Κέντρο Ξένων Γλωσσών ΣΚΑΛΚΟΥ σε τούτη τη δυσμενή περίοδο που διανύουμε.

 • Θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χρονιά;

Κανείς δεν μπορεί να πει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Θα ξαναγίνει lockdown; Ποια θα είναι τελικά τα μέτρα για τα σχολεία; Θα κάνουμε υβριδικό μάθημα ή θα μπούμε στις τάξεις κανονικά; Απορίες εύλογες, αλλά που δεν μπορούν να απαντηθούν στο 100% από κανέναν ακόμα. Αυτό που μπορούμε να σας πούμε όμως, είναι πως ότι και να γίνει, είτε μέσα στην τάξη, είτε υβριδικά, είτε εξ αποστάσεως, στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών ΣΚΑΛΚΟΥ, θα έχετε υψηλό επίπεδο υπηρεσιών εκπαίδευσης και εγγύηση ολοκλήρωσης της χρονιάς.

 • Που πρέπει να απευθυνθώ;

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν τα παρατάμε και δεν απελπιζόμαστε. Φροντίζουμε να συνεργαζόμαστε με σωστούς και έμπειρους επαγγελματίες, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την ασφάλεια και τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών μας. Ελάτε να γνωρίσετε την ομάδα μας λοιπόν (#SKALKOUteam) και να σας δείξουμε από κοντά την δοκιμασμένη και επιτυχημένη εκπαιδευτική μας μέθοδο ConnectED που διαφέρει!

Σκάλκος Γιώργος (Διευθυντής Σπουδών)

Summer School 2020

Καλοκαιρινά εντατικά τμήματα

Τα ευέλικτα εντατικά προγράμματα μας καλύπτουν όλες τις ανάγκες και βοηθούν τα παιδιά να κερδίσουν μια ολόκληρη χρονιά. Στις πλήρως κλιματιζόμενες αίθουσες μας το μάθημα γίνεται άνετα και χωρίς το άγχος του σχολείου. Παράλληλα το οικονομικό κέρδος είναι πολύ μεγάλο καθώς φτάνει μέχρι και τα 400 € σε σχέση με τα δίδακτρα της κανονικής σχολικής χρονιάς.

Περίοδοι μαθημάτων

 1. 15 Ιουνίου – 31 Ιουλίου (1η Περίοδος)
 2. 1 Αυγούστου – 31 Αυγούστου (ΔΙΑΚΟΠΕΣ)
 3. 1 Σεπτεμβρίου – 15 Σεπτεμβρίου (2η Περίοδος)

Το μάθημα γίνεται καθημερινά και καλύπτεται πλήρως η ύλη μιας κανονικής σχολικής χρονιάς. Το παιδί δεν πιέζεται καθόλου καθώς δεν έχει τα σχολικά του μαθήματα να το επιβαρύνουν και το πρόγραμμα μπορεί να ρυθμιστεί σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες έτσι ώστε να είναι η υπόλοιπη ημέρα διαθέσιμη για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Αναλογιζόμενοι την ιδιαιτερότητα της εποχής, και πάντα με γνώμονα την ασφάλεια όλων μας, τα μαθήματα μπορούν να γίνουν διά ζώσης ή εξ’ αποστάσεως ανάλογα τις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας.

Τα τμήματα είναι ολιγομελή – πολύ μικρότερα συγκριτικά με τα τμήματα της κανονικής σχολικής χρονιάς.

Επιπλέον ολόκληρος ο Αύγουστος είναι στην διάθεση της οικογένειας για διακοπές αφού τα μαθήματα σταματούν και επαναλαμβάνονται τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα το οικονομικό κέρδος είναι πολύ μεγάλο καθώς φτάνει μέχρι και τα 400 € σε σχέση με τα δίδακτρα της κανονικής σχολικής χρονιάς.

Ενημερωθείτε σήμερα για τα οφέλη που αφορούν το δικό σας παιδί. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία

Αγαπητοι γονείς, αγαπημένα μας παιδιά

Έχουν περάσει σχεδόν 2 μήνες που το Κέντρο μας όπως και όλες οι εκπαιδευτικές δομές της χώρας μας έχει τις αίθουσες του κλειστές. Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά έφερε τα πάνω κάτω σε ολόκληρη την καθημερινότητα μας αλλά και πιο συγκεκριμένα σε ολόκληρη την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο αποκλεισμός της φυσικής παρουσίας των μαθητών στην τάξη επέβαλλε την εύρεση μιας άμεσης εναλλακτικής λύσης που θα έδινε την δυνατότητα να συνεχιστούν τα μαθήματα και να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δώσαμε λύσεις

Επενδύσαμε στην χρήση επαγγελματικών εργαλείων, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να απέχει από τις πρόχειρες υλοποιήσεις που συναντάμε σε αντίστοιχες προσπάθειες

Από την πρώτη στιγμή το Κέντρο μας έδρασε άμεσα βρίσκοντας λύσεις σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης με τους μαθητές να επωφελούνται από μια σειρά πανίσχυρων και λειτουργικών εργαλείων φέρνοντας την τάξη, τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους στο σπίτι τους. Επενδύσαμε στην χρήση επαγγελματικών εργαλείων, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να απέχει από τις πρόχειρες υλοποιήσεις που συναντάμε σε αντίστοιχες προσπάθειες. Τα παιδιά μπήκαν σε αυτήν την νέα πραγματικότητα, την αγκάλιασαν και τους έδωσε χαρά βάζοντας τα πάλι στην όμορφη καθημερινότητα του σχολείου τους, δίνοντας τους σκοπό ενώ παράλληλα οι γονείς ένιωσαν σίγουροι και αισιόδοξοι.

Η αρχική μας οργάνωση λοιπόν και ο τρόπος που έχουμε στήσει τα μαθήματα μας οδήγησε από την πρώτη στιγμή να ανακοινώσουμε ότι όλες οι τάξεις θα ολοκληρώσουν απρόσκοπτα την φετινή σχολική χρονιά.

Νέα δεδομένα – επίσημες ανακοινώσεις

Οι εξελίξεις τρέχουν και τα δεδομένα αλλάζουν και καθώς η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας έδειξε οτι έχει θετική εξέλιξη, αποφασίστηκαν τα εξής:

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ  (Δ1α/ΓΠ.οικ. 28237) με την οποία προσδιορίζεται η σταδιακή επαναλειτουργία συγκεκριμένων εκπαιδευτικών δομών κατά την περίοδο επανόδου στην κοινωνική κανονικότητα.

Πιο συγκεκριμένα:

Από την προσωρινή απαγόρευση του άρθρου πρώτου της παρούσας εξαιρείται η λειτουργία των κατωτέρω εκπαιδευτικών δομών, δημόσιων ή ιδιωτικών, ως εξής:

α) Για το χρονικό διάστημα από 11.5.2020 και εξής, η λειτουργία της Γ΄ Λυκείου των Γενικών Λυκείων, των Επαγγελματικών Λυκείων, των Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις, των κέντρων ξένων γλωσσών και των φροντιστηρίων, για τους μαθητές της Γ΄ τάξης Λυκείου και τους ενήλικες.

Β) Για το χρονικό διάστημα από 18.5.2020 και εξής, η λειτουργία των Γυμνασίων και των Α΄ και Β΄ τάξεων Λυκείου των Γενικών Λυκείων, των Επαγγελματικών Λυκείων, των Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις, των κέντρων ξένων γλωσσών και των φροντιστηρίων, για τους μαθητές του Γυμνασίου και των Α΄ και Β΄ τάξεων Λυκείου, των τμημάτων του Μεταλυκειακού έτους-τάξης Μαθητείας, των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, των ΙΕΚ, των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 και Επιπέδου 2 και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Δήμων.

Οι κατά τόπους αρμόδιοι Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού δύνανται να αποφασίζουν την παράταση απαγόρευσης λειτουργίας ή την επαναλειτουργία ελληνόγλωσσων σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως λοιπών εκπαιδευτικών δομών του εξωτερικού, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες σε κάθε χώρα.

Επιπλέον όλων τον προαναφερθέντων το Υπουργείο κάνει Ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση επιβεβαιώνοντας τις επιλογές μας.

Δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη, οργανωθήκαμε και δουλέψαμε σκληρά για να δώσουμε στους μαθητές και στους γονείς ο,τι πιο σύγχρονο και άρτιο εκπαιδευτικά επιτρέποντας τους να βλέπουν με σιγουριά το μέλλον.

Πως θα συνεχίσουμε την λειτουργία του Κέντρου μας

Σύμφωνα λοιπόν με τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου, το Κέντρο μας ανακοινώνει τα εξής σχετικά με την συνέχιση λειτουργίας μας:

 • Η Γραμματεία του Κέντρου θα επαναλειτουργήσει από την Δευτέρα 11/5 καθημερινά 5:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ.
 • Ακολουθώντας την Ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση του Υπουργείου και έχοντας βασικό γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια όλων αλλά και σιγουριά στην αρτιότητα της μεθόδου διδασκαλίας μας, συνεχίζουμε τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως σε όλες τις τάξεις μας. Στην περίπτωση που υπάρχουν γονείς που θα επιθυμούσαν να επανέλθουν στην φυσική μας τάξη στις προαναφερθείσες ημερομηνίες υπάρχει η δυνατότητα υβριδικού μαθήματος για περιορισμένο όμως αριθμό μαθητών όπως προστάζουν οι υγειονομικές ρυθμίσεις. Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία επανόδου των μαθητών του Δημοτικού στις τάξεις.
 • Η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς 2019-2020 ορίζεται η 13η Ιουνίου 2020. Κατ’ εξαίρεση για τα παιδιά που φέτος δίνουν εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας, θα πραγματοποιηθούν έξτρα μαθήματα προετοιμασίας αναλόγως των ημερομηνιών διεξαγωγής τους.
 • Θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικά Διαγωνίσματα για το τέλος της σχολικής χρονιάς σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα. Τα Διαγωνίσματα αυτά θα πραγματοποιηθούν online μέσα από την πλατφόρμα μας.
 • Λίγο πριν την λήξη του σχολικού έτους, θα δοθούν οι βαθμοί και τα ενδεικτικά καθώς και θα πραγματοποιηθεί πλήρης ενημέρωση γονέων. Θα προηγηθεί μία ακόμα ενημέρωση για την οποία θα ενημερωθείτε σύντομα.
 • Θα ακολουθήσει σύντομα ενημέρωση για τα καλοκαιρινά εντατικά μαθήματα καθώς και για τις προεγγραφές της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Με σιγουριά και αισιοδοξία οδεύουμε στην ολοκλήρωση άλλης μιας σχολικής χρονιάς. Δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη, οργανωθήκαμε και δουλέψαμε σκληρά για να δώσουμε στους μαθητές και στους γονείς ο,τι πιο σύγχρονο και άρτιο εκπαιδευτικά επιτρέποντας τους να βλέπουν με σιγουριά το μέλλον. Είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστεί, και φυσικά να ανταμώσουμε και να τα πούμε και από κοντά τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.

Δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για όλους!

Το Κέντρο μας από την πρώτη μέρα της αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών χρησιμοποίησε εργαλεία σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για να υποστηρίξει πλήρως τους γονείς και τα παιδιά, να κρατήσει την σωστή επαφή με την εκπαιδευτική δραστηριότητα αλλά και να καλύψει μέρος της ύλης της σχολικής χρονιάς σε μια περίοδο που η επαναλειτουργία των σχολείων δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένη πότε θα γίνει.

Οι εκπαιδευτικοί μας εργάζονται σκληρά για να δώσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στα παιδιά μας όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ζωντάνια, δημιουργικότητα και επικοινωνία της πραγματικής τάξης. Οι μαθητές μας έχουν μπει πάλι στο πρόγραμμα των μαθημάτων τους, επικοινωνούν με τους δασκάλους τους και τους συμμαθητές τους και η ανταπόκριση είναι πολύ θετική ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η ολοκλήρωση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Δυστυχώς πολλά παιδιά και γονείς παραμένουν στην αβεβαιότητα σχετικά με την ολοκλήρωση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ειδικότερα στον τομέα της Ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Αναλογιζόμενοι λοιπόν την κρισιμότητα της κατάστασης των ημερών αποφασίσαμε να είμαστε κοντά σε όλα αυτά τα παιδιά και τους γονείς που έχουν ανάγκη στήριξης, διαθέτοντας ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό που καλύπτει όλα τα επίπεδα από A Junior μέχρι και Proficiency και έχουμε ήδη διαθέσει και στους δικούς μας μαθητές.

Δεν σταματάμε όμως εκεί. Το Κέντρο μας από την πρώτη στιγμή έχει εγγυηθεί την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ύλης για την φετινή σχολική χρονιά και όλοι μας οι μαθητές θα ολοκληρώσουν τις τάξεις τους. Αυτό μπορούμε να το εγγυηθούμε και σε όλους τους μαθητές που για οποιοδήποτε λόγο έχουν σταματήσει την Ξενόγλωσση φοίτηση τους με την ένταξη τους στο διαδραστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εξ αποστάσεως που εφαρμόζουμε. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε πλήρως για το πώς μπορεί και το δικό σας παιδί να ολοκληρώσει με ασφάλεια την φετινή χρονιά.

Αναλογιζόμενοι λοιπόν την κρισιμότητα της κατάστασης των ημερών αποφασίσαμε να είμαστε κοντά σε όλα αυτά τα παιδιά και τους γονείς που έχουν ανάγκη στήριξης, διαθέτοντας ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό που καλύπτει όλα τα επίπεδα από A Junior μέχρι και Proficiency και έχουμε ήδη διαθέσει και στους δικούς μας μαθητές.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να μας στείλετε ένα email στο contact@skalkou.gr ή να μας καλέσετε στο 6982029850


Facebook live

Σε αυτήν την σελίδα θα μπορείτε να παρακολουθείτε τις ζωντανές μας συνδέσεις μέσω της σελίδας μας στο Facebook αλλά και να βρίσκετε τις παλιότερες μας συνδέσεις σε βίντεο

Μπορείτε να αφήνετε τα σχόλια σας εδώ με τις ερωτήσεις ή τις παρατηρήσεις σας

Live Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Live Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Live Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Live Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Live Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Η νέα πραγματικότητα που ζούμε τις τελευταίες ημέρες με την έξαρση του νέου κορωνοϊού COVID-19 απαιτεί δραστικά μέτρα από όλους μας αλλά και ψυχραιμία. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών ενημερωνόμαστε και μένουμε σπίτι!

Το Κέντρο μας με υπευθυνότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναπροσαρμόζει διαρκώς το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα. Από την αρχή ανακοινώσαμε ότι εγγυόμαστε για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του σχολικού έτους με μέτρα τα οποία επεξεργαζόμαστε με ψυχραιμία, σύνεση αλλά πάντα με βασικό γνώμονα την σωστή εκπαιδευτική διαδικασία.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Δεν χάνουμε την ψυχραιμία μας λοιπόν και στεκόμαστε στην θετική πλευρά των πραγμάτων. Η περίοδος την οποία διανύουμε δεν είναι διακοπές και αυτό πρέπει να μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Αξιοποιούμε τον χρόνο που περνάμε στο σπίτι δημιουργικά, περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Προμηθευτείτε βιβλία και βοηθήματα, οργανώστε δραστηριότητες και παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε όλοι μαζί.
Παραθέτουμε παρακάτω πολλά χρήσιμα link που μπορείτε να ακολουθήσετε για διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα Αγγλικά αλλά και στα Ελληνικά.

National Geographic kids
https://kids.nationalgeographic.com/
Τραγούδια για τα παιδιά
https://www.youtube.com/user/SuperSimpleSongs
Χορεύουμε μαζί
https://justdancenow.com/ (θα βρείτε και στο Youtube)
Ασκήσεις και παιχνίδια για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
http://e-didaskalia.blogspot.com/
Ο Γραφούλης και η Γραφούλα στην Πρώτη Τάξη
ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
http://www.grafoulis.gr/wp/
Εκπαιδευτικό Υλικό για το Δημοτικό
https://prwtokoudouni.weebly.com/
Εφαρμογή: Μονομαχία Ορθογραφίας
https://play.google.com/store/apps/details…
Άπειρες διαδραστικές ασκήσεις
http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/4587/simple-search…
Παράδειγμα : http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/6089
Εκπαιδευτικά παιχνίδια Νηπιαγωγείο/Δημοτικό
https://prwtokoudouni.weebly.com/pialphaiotachinuiotadeltai…
Τέσσερα ελληνικά apps – γράφω, συλλαβίζω, αριθμητική και λεξούλες.
https://www.voucherergasia.gr/…/tessera-ellinika-apps-poy-…/
Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά βίντεο! Βάλτε εικόνα, ήχο και ότι φανταστείτε
https://www.educationalappstore.com/…/5-best-apps-for-video…
Φοβερές εφαρμογές και δραστηριότητες!
https://www.lawrencehallofscience.org/…/sci…/diy_sun_science
https://www.lawrencehallofscience.org/…/science_apps_and_ac…
Πειράματα
https://www.howweelearn.com/43-science-experiments-to-blow…/…”
Επισκεφτείτε τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου από τον υπολογιστή σας
Archaeological museum – Athens, Greece
British museum – London, United Kingdom
Galleria degli Uffizi – Florence, Italy
Hermitage – Saint Petersburg, Russia
Metropolitan Museum of Art – New York, USA
National Gallery of Art – Washington, USA
Prado Museum – Madrid, Spain
The Louvre – Paris, France
Vatican museums – Rome, Italy
Διαβάστε English readers online για όλα τα επίπεδα
https://english-e-reader.net/
Πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια στα Αγγλικά
https://www.eslgamesplus.com/
Εύκολα βίντεο με ασκήσεις κατανόησης
http://learnenglish.britishcouncil.org/starting-out
Κείμενα με ηχητική απόδοση για μεγαλύτερους μαθητές
http://www.hau.gr/?i=learning.el.podcasts-in-english
Βίντεο με ωραία απόδοση γραμματικών κανόνων 
http://learnenglishteens.britishcouncil.org/grammar
Βίντεο για επανάληψη/ μάθηση λεξιλογίου
http://learnenglishteens.britishcouncil.org/vocabulary
Ενδιαφέροντα κείμενα για ανάγνωση
https://www.nationalgeographic.org/education/resource-library
Διάλογοι και παραδείγματα με συχνές εκφράσεις και ιδιωματισμούς 
https://basicenglishspeaking.com
Κάθε λογής άσκηση, βίντεο και ιστορία για μικρότερους μαθητές
https://learnenglishkids.britishcouncil.org
Κείμενα προσαρμοσμένα για μαθητές διαφόρων επιπέδων 
https://learnenglishteens.britishcouncil.org/study-break/graded-reading
Learn English with Cambridge: βίντεο με επεξηγήσεις φράσεων και γραμματικής
https://www.youtube.com/channel

Υλικό υποστήριξης για όλες τις τάξεις

Το Κέντρο μας διαθέτει ήδη και χρησιμοποιεί παράλληλα με τα μαθήματα στην τάξη, ασύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό μέσα από την online πλατφόρμα μας. Το υλικό αυτό αφορά όλα τα επίπεδα των Αγγλικών και μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση άμεσα μέσω από οποιοδήποτε υπολογιστή, tablet ή κινητό.
Η διαδικασία πρόσβασης είναι πολύ απλή:
1. Στέλνουμε email στο support@skalkou.gr με τίτλο εγγραφή στο e learning για να λάβετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης.
2. Ανοίγουμε το link https://e-europalso.gr/elearning/login/index.php

2. Στην σελίδα εισόδου εισάγουμε τα στοιχεία που μας δόθηκαν.
3. Μπαίνοντας στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας έχουμε τις παραπάνω επιλογές
Στην ενότητα school resources έχουμε δραστηριότητες για κάθε επίπεδο Αγγλικών. Απλώς διαλέγουμε το επίπεδο μας και μας ανοίγει το μενού με τις επιλογές.
Στο μενού του κάθε επιπέδου έχουμε ασκήσεις για Γραμματική, Λεξιλόγιο, Ακουστική εξάσκηση καθώς και διασκεδαστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια.
Η ενότητα practice tests αφορά τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων που προετοιμάζονται για εξετάσεις γλωσσομάθειας. Εκεί μπορείτε να βρείτε practice tests για κάθε επίπεδο.

Τέλος στην ενότητα Past Papers μπορείτε να βρείτε θέματα εξετάσεων παλαιότερων χρόνων για επιπλέον εξάσκηση για τις εξετάσεις.

Μαθήματα υποστήριξης εξ’ αποστάσεως

Το Κέντρο μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναπροσαρμόζει τις μεθόδους του αναλόγως. Η βασική μας μέριμνα αυτή την στιγμή επικεντρώνεται στα παιδιά που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις γλωσσομάθειας του Μαΐου. Αν και είμαστε σε αναμονή εξελίξεων σχετικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία με τους καθηγητές πιο άμεση όσο διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας των μαθημάτων μας.
Γιαυτό τον λόγο ανακοινώνουμε την λειτουργία online μαθημάτων υποστήριξης για τις τάξεις Lower και Proficiency για τα οποία θα ενημερωθείτε άμεσα καθώς και για όλες τις λεπτομέρειες σύνδεσης και συμμετοχής. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι μια σύνδεση στο ίντερνετ και ένας υπολογιστής, tablet ή κινητό.

Τα μαθήματα αυτά θα αφορούν στην αρχή τις τάξεις εξετάσεων όπως προαναφέρθηκε αλλά θα ενσωματωθούν και σε άλλα τμήματα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Το Κέντρο μας θα είναι σε συνεχή επαφή με γονείς και παιδιά για έγκαιρη ενημέρωση όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Η ενημέρωση είναι ο καλύτερος μας σύμμαχος

Παρακολουθήστε τις ανακοινώσεις μας στην ιστοσελίδα μας αλλά και στο Facebook καθώς οι εξελίξεις τρέχουν μέρα με την ημέρα. Ειδικά στο Facebook θα πραγματοποιηθεί σειρά από live ενημερώσεις με αλληλεπίδραση γονέων και προσωπικού για οτιδήποτε μπορεί να σας προβληματίζει. Και φυσικά μπορείτε να επικοινωνείτε με τους γνωστούς τρόπους καθ όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Υπομονή, επιμονή και προσοχή και θα το περάσουμε και αυτό με τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες.

Ενημέρωση 17-3-2020

Την Δευτέρα 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε live μετάδοση από τον διευθυντή σπουδών Μιχάλη Σκάλκο σχετικά με τις έως τώρα εξελίξεις. Μπορείτε να δείτε το βίντεο από το live παρακάτω.

Ανακοίνωση αναστολής λειτουργίας

Αγαπητοί γονείς,
Το Κέντρο μας συμβαδίζοντας πάντα με τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων, ενεργώντας με ευθύνη και συνέπεια απέναντι στην συνεχιζόμενη κρίση για την δημόσια υγεία και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β783- 10/3/2020 υπ. Αριθμ Δ1α/ΓΠ. Οικ. 16938 ΚΥΑ) από τις 11/3/2020 και για 14 ημέρες, αναστέλλει όλες τις λειτουργίες του για προληπτικούς λόγους υγείας.

ΦΕΚ 783/2020

Την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 10.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19:

1. Όλων των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, πλην των διοικητικών λειτουργιών και υπηρεσιών αυτών.
2. Όλων των σχολικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κέντρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και λοιπών πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού της χώρας, ως εξής:

α) των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία,
β) της λειτουργίας των βιβλιοθηκών, των αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, των αναγνωστηρίων, των εστιατορίων και κυλικείων, των αθλητικών εγκαταστάσεων και εν γένει κάθε χώρου συνάθροισης κοινού στις ανωτέρω δομές και
γ) των τελετών, ημερίδων, συνεδρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.
Από την ως άνω προσωρινή απαγόρευση εξαιρούνται:
α) οι διοικητικές λειτουργίες και υπηρεσίες, καθώς και, κατά περίπτωση,
β) οι ερευνητικές δραστηριότητες,
γ) η λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας και
δ) η λειτουργία των εστιών στέγασης.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2020

Το απόσπασμα της Εφημερίδας της Κυβέρνησης

Καθ όλη την διάρκεια της αναστολής λειτουργίας μας η γραμματεία μας θα παραμείνει ανοικτή καθημερινά 5μ.μ.-7μ.μ. ενώ τα τηλέφωνα μας (2109565727 – 6982029850) θα είναι διαθέσιμα 11:30 π.μ. – 9 μ.μ. για για οποιαδήποτε πληροφορία. Φυσικά μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας και μέσω όλων των ηλεκτρονικών μέσων (Facebook, email, Viber, Whatsapp) όλη την διάρκεια της ημέρας.

Εργαζόμαστε σκληρά για διευθετήσουμε όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από αυτήν την διακοπή και εγγυόμαστε ότι το σχολικό έτος θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα.

Θα ενημερωθείτε σύντομα για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη. Το άρθρο αυτό θα ανανεώνεται με κάθε καινούρια πληροφορία. Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση σε ένα ζήτημα που αφορά την υγεία και την ασφάλεια όλων μας.

Ενημέρωση 21-3-2020

Σήμερα, Σάββατο, αναμένεται να δημοσιευθεί  η ΚΥΑ για την παράταση της απαγόρευσης λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, έως και τις 10 Απριλίου 2020, για προληπτικούς λόγους. 

Πηγή

Με την εξέλιξη αυτή τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Κυριακή 26 Απριλίου οπότε και τελειώνουν και οι διακοπές του Πάσχα. Φυσικά θα παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις και θα σας κρατάμε ενήμερους.

NEW YEAR DANCE AND GIVE PARTY – event report

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το NEW YEAR DANCE AND GIVE PARTY που διοργάνωσε το Κέντρο με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης για τους σκοπούς της Γέφυρας Ζωής .

Από την πρώτη στιγμή ήμασταν σίγουροι ότι την εκδήλωση αυτή θα την αγκαλιάσει ο κόσμος γιατί θα εμφανιζόταν ο μοναδικός Paris Nagual που τον έχουν αγαπήσει όλοι για το ανεπανάληπτο κέφι και ταμπεραμέντο του.
Ο Πάρης όμως είναι επίσης γνωστός και για κάτι ακόμα πιο μεγάλο, την τεράστια καρδιά του που χωράει όλα τα παιδιά και φυσικά δέχτηκε να χορέψει για μας αφιλοκερδώς για να πάνε όλα τα έσοδα της εκδήλωσης για τους σκοπούς της Γέφυρας Ζωής και τα παιδιά που υποστηρίζει.

Ο Πάρης όμως είναι επίσης γνωστός και για κάτι ακόμα πιο μεγάλο, την τεράστια καρδιά του που χωράει όλα τα παιδιά και φυσικά δέχτηκε να χορέψει για μας αφιλοκερδώς για να πάνε όλα τα έσοδα της εκδήλωσης για τους σκοπούς της Γέφυρας Ζωής και τα παιδιά που υποστηρίζει.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας όπου έγινε μια μικρή αναδρομή στο φιλανθρωπικό έργο του Κέντρου μας, το όποιο 6 συνεχόμενα χρόνια διοργανώνει δράσεις για διάφορους σκοπούς, πάντα με γνώμονα τα παιδιά.
Στην κοπή της Πίτας παρευρέθηκε εκπροσωπώντας τον Δήμο Καλλιθέας και η αντιδήμαρχος Υγείας & Κοινωνικής Προστασίας, Κα Γιαννάκου-Πάσχου Άννα η οποία μας τίμησε με την παρουσία της και μας συγκίνησε με τα υπέροχα της λόγια.

Μετά το πέρας της κοπής της Πίτας, έγινε η κλήρωση για τα δώρα μας, 2 κινητά Doogee y7 προσφορά του εκδοτικού οίκου Express Publishing  καθώς και για 3 υποτροφίες προσφορά του Κέντρου μας.

Και φυσικά έφτασε η ώρα για το γεγονός της βραδιάς, ο Πάρης ήταν έτοιμος να τα δώσει όλα και ο κόσμος φυσικά αδημονούσε.

Το ποσό που συγκεντρώσαμε καθώς και τα τρόφιμα και λοιπά είδη πρώτης ανάγκης ήταν πολύ σημαντικά και θα δώσουν χαρά σε όλα τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για την συμμετοχή και την υποστήριξη και υποσχόμαστε το επόμενο event να είναι ακόμα μεγαλύτερο!

NEW YEAR DANCE AND GIVE PARTY

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Σκάλκου υπερήφανα παρουσιάζει το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό πάρτι της νέας χρονιάς για τον Δήμο μας!

Φέτος καλωσορίζουμε την νέα χρονιά κόβοντας την Πρωτοχρονιάτικη πίτα μας και χορεύοντας στους τρελούς ρυθμούς του Paris Nagual και της Parumba για καλό σκοπό, στηρίζοντας τον εθελοντικό πολυχώρο δημιουργίας και έκφρασης παιδιών και νέων με αναπηρία Γέφυρα Ζωής .

Ελάτε να περάσουμε μια τέλεια βραδιά χορεύοντας και δίνοντας την αγάπη μας σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Αν δεν είχατε ήδη αρκετούς λόγους για να μην λείψει κανένας το Σάββατο, σας δίνουμε ακόμα έναν!

Όλοι όσοι παρευρεθούν θα συμμετάσχουν σε κλήρωση για 2 κινητά Doogee y7 προσφορά του εκδοτικού οίκου Express Publishing αλλά και για υποτροφίες προσφορά του Κέντρου μας.

Κράτηση θέσεων

Για την συμμετοχή σας στο event είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή στην Γραμματεία του Κέντρου μας (Μυκηνών 36 Καλλιθέα – 2109565727 – 6982029850 – contact@skalkou.gr) καθημερινά 16:00 – 21:00, τηλεφωνικά ή μέσω email.

Πρόσβαση με συγκοινωνία από τον Σταθμό Συγγρού Φίξ με τα λεωφορεία Α2, Β2, 040, 550, 910 και τρόλεϊ 10
Από τον σταθμό Καλλιθέας με τα λεωφορεία 218, 219

Η εκδήλωση γίνεται για την στήριξη του πολυχώρου δημιουργίας και έκφρασης παιδιών και νέων με αναπηρία “Γέφυρα Ζωής”

Θα υπάρχει η δυνατότητα προσφοράς σε είδος την ημέρα της εκδήλωσης. ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι προσφορές σε είδος θα γίνονται δεκτές ΜΟΝΟ την ημέρα της εκδήλωσης στην είσοδο.

Ανάγκες σε τρόφιμα και λοιπά είδη:

 • Τρόφιμα μακράς διάρκειας :Ελαιόλαδα, Σπορέλαια, Ντοματοχυμούς, Κέτσαπ, Αλάτια, Ξύδια, Χυμός λεμόνι (για μαγείρεμα), Όσπρια (φακές, ρεβίθια), Ρύζι, Mέλια, πραλίνες, μαρμελάδες, γάλατα μακράς διάρκειας, κακάο, δημητριακά, φρυγανιές, κομπόστες, καφέδες, κέικ κλπ, μπισκότα, κράκερς, μπάρες δημητριακών, κρουασάν, Κονσέρβες διάφορες, Πουρέ πατάτας, Μακαρόνια.
 • Καθαριστικά είδη: Χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας , Χλωρίνες και καθαριστικά γενικής χρήσης, Απορρυπαντικά ρούχων, Απορρυπαντικά πιάτων
 • Γραφική ύλη: Χαρτί Α4, Μαρκαδόρους , Στυλό , Μολυβιά  

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλλιθέας, “Μελίνα Μερκούρη” Μεγίστης 18-20

Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 5 μ.μ.

Σας περιμένουμε όλους!

Διακοπές Χριστουγέννων

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά και τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου

Οι  διακοπές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η ξεκούραση για μαθητές και καθηγητές βρίσκεται προ των πυλών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά και τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου και έτσι η ξεκούραση για τους μαθητές θα αρχίσει από την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων.

Όσο για το πότε θα ανοίξουν με τη νέα χρονιά, αυτό θα συμβεί την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι και ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννη (Τρίτη 7 Ιανουαρίου) τα σχολεία θα είναι κλειστά.

Το Κέντρο μας ακολουθώντας τις επίσημες αργίες που υποδεικνύει το Υπουργείο Παιδείας θα παραμείνει κλειστό τις παραπάνω ημερομηνίες.

Πηγή

*Του Σαράντου Ψυχάρη
Καθηγητή ΑΣΠΑΙΤΕ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση σε διεθνές επίπεδο για:

α) την κοινωνική δικαιοσύνη στην εκπαίδευση -«socialjusticeineducation» και τις παραμέτρους της εκπαιδευτικής πολιτικής που συνδέονται με αυτήν, β) τις δεξιότητες και ικανότητες   που θα πρέπει να έχουν οι μελλοντικοί εργαζόμενοι και γ) για τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών στην Σχολική και Τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα ανταποκρίνονται στα παραπάνω και οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να εμπλέκονται σε προβλήματα από την καθημερινή ζωή(π.χ. αλλαγή κλίματος κλπ).

Οι προσκλήσεις π.χ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 και άλλα σχετικά κείμενα αναφέρονται στο «ανοικτό σχολείο», στην συμμετοχή επιχειρήσεων στην εκπαίδευση και την ένταξη του STEM στην εκπαίδευση(π.χ. http://www.europarl.europa.eu/committees/en- Developing attractive STEM curricula and teaching methods Success factors, https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportuniti…)

Την τελευταία δεκαετία περίπου έχει εμφανισθεί η τάση της «διεπιστημονικής και δια-επιστημονικής» διδασκαλίας των γνωστικών περιοχών των Επιστημών, της Υπολογιστικής Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Επιστήμης των Μηχανικών και των Μαθηματικών, όπου αυτή η ενοποίηση καλείται επιστημολογικά STEM(Science, Technology,Engineering, Mathematics).To STEM προέκυψε από την ανάγκη εφαρμογής του λεγόμενου «υπολογιστικού τρόπου σκέψης-computationalthinking»-και της επίλυσης πραγματικών προβλημάτων όπου οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να επιλύσουν προβλήματα που θα συνδυάζουν γνώσεις από τις παραπάνω γνωστικές περιοχές, ενώ στα περισσότερα κράτη μέλη ης Ε.Ε. τα αναλυτικά προγράμματα έχουν αλλάξει ώστε να περιλαμβάνονται δραστηριότητες Υπολογιστικής Σκέψης από το Δημοτικό έως και το Λύκειο(βλ. π.χ. –http://www.computingatschool.org.uk) ενώ και Διεθνείς Ενώσεις εκπαιδευτικών αναφέρονται στην ανάγκη εισαγωγής του STEM και της Υπολογιστικής σκέψης στην εκπαίδευση.

Η παιδαγωγική του  STEM στηρίζεται στα «ολοκληρωμένα» αναλυτικά προγράμματα που συνδυάζουν τον σχεδιασμό της Μηχανικής(engineering design) και της ανακαλυπτικής/διερευνητικής/επαγωγικής παιδαγωγικής στρατηγικής(inquiry based teaching and learning approach).

Μια άλλη θεμελιώδης συνιστώσα της ολοκληρωμένης «εκπαίδευσης STEM» είναι η εστίαση του αναλυτικού προγράμματος στις λεγόμενες εγκάρσιες μεγάλες ιδέες(crosscutting ideas), όπως η ενέργεια, τα μοτίβο, η σχέση αιτίου και αποτελέσματος  κλπ.

Σύμφωνα με την αναφορά (NGSS , ΗΠΑ,2013 ), για την σχολική εκπαίδευση χρειάζεται να εφαρμοσθεί ένα πλαίσιο με τρείς διαστάσεις, των οποίων η ολοκλήρωση βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν το περιεχόμενο των Επιστημών, θα τους εμπλέξει στον τρόπο που δουλεύουν οι επιστήμονες, καθώς και στον τρόπο που συνδέονται οι διάφορες Επιστήμες μέσω εννοιών οι οποίες εμφανίζονται σε διάφορες γνωστικές περιοχές. Οι διαστάσεις αυτές είναι: οι πρακτικές, οι εγκάρσιες/διεπιστημονικές  έννοιες (Crosscutting Concepts) και οι σημαντικές ιδέες, ιδέες υποβάθρου μιας γνωστικής περιοχής(Disciplinary Core Ideas).

Η εισαγωγή του STEM στην σχολική εκπαίδευση  ενισχύθηκε και από την πρωτοβουλία του Προέδρου Obama να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στα γνωστικά αντικείμενα που αποτελούν το STEM καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αυτά  σε ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ΗΠΑ. (The President’s Information Technology Advisory Committee (PITAC) report Computational Science: Ensuring America’s Competitiveness,2και https://www.whitehouse.gov/blog/2016/02/11/stem-all).

Ειδικότερα η Σχολική εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει πιο ανοικτή και τα αναλυτικά προγράμματα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους projects από την πραγματική ζωή που θα μπορούν να παρουσιασθούν από παράγοντες των επιχειρήσεων.

Όσο και να φαίνεται ίσως παράξενο, η αυτοκινητοβιομηχανία χρειάζεται πλέον επιστήμονες που να γνωρίζουν πολύ καλά «την τεχνητή νοημοσύνη» τα “bigdata” κλπ.  Έγκυρες μελέτες (π.χ. http://www.ed.gov/presentation) αναφέρουν επίσης  ότι η δουλειά με τη μεγαλύτερη ζήτηση σήμερα είναι αυτή του biomedicalengineer(που συνδυάζει γνωστικές περιοχές του STEM) ενώ μια ΄σύγχρονη ακόμα τάση ‘είναι για το λεγόμενο STEAM, όπου το Α αναφέρεται στην τέχνη (art) και σχετίζεται με το λεγόμενο designthinking των μαθητών ως μια νέα μέθοδο επίλυσης προβλήματος που συνδυάζει την δημιουργικότητα και την φαντασία των καλλιτεχνών με την σχεδίαση της Μηχανικής.

Αν λοιπόν δεν αλλάξουμε τα αναλυτικά προγράμματα στην Σχολική εκπαίδευση ώστε να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις βασικές αρχές των επιστημών αλλά και τον υπολογιστικό τρόπο Σκέψης και την παιδαγωγική  STEM, η Χώρας μας θα βρεθεί σε πολύ λίγα χρόνια να έχει χάσει και την ευκαιρία να διαθέτει κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό για τις σύγχρονες προκλήσεις. Τα Πανεπιστήμια μας ,που εργάζονται πολύ  καλά κάτωαπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θα χρειασθεί να ανοίξουν και προς την κοινωνία και  τις επιχειρήσεις, όπου αυτές θα τους παρουσιάζουν πραγματικά προβλήματα για λύση.

Η βασική  ιδέα του «STEM  στην εκπαίδευση»  είναι  να εκπαιδευθούν οι μαθητές και οι φοιτητές σε μια δια-επιστημονική μεθοδολογία που θα τους εξοικειώσει με την μεθοδολογία που ακολουθείται για την επίλυση προβλημάτων όταν θα κληθούν ως εργαζόμενοι να προτείνουν καινοτόμες λύσεις, στηριζόμενοι στις λεγόμενες «μεγάλες ιδέες».

Μια άλλη παράμετρος του “STEM στην Εκπαίδευση» συνδέεται με την πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη στην εκπαίδευση , η οποία θα πρέπει να έχει ως βασικές συνιστώσες  την παροχή  ίσων ευκαιριών «παιδείας» σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από το κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό και μορφωτικό υπόβαθρο από το οποίο προέρχονται και επιπλέον την ανάπτυξη μοντέλων εκπαίδευσης που θα περιλαμβάνουν γνώσεις και καινοτόμες δεξιότητες σχετικές με την«νέα» αγορά  εργασίας, που θα βασίζεται όχι μόνο στην οικονομία του κεφαλαίου αλλά και στην οικονομία της γνώσης

Σε πολλές χώρες , π.χ. Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν προγράμματα STEM όχι μόνο στα ΑΕΙ αλλά στα σχολεία για παιδιά υποβαθμισμένων περιοχών σε διάφορες πόλεις. Ο σκοπός είναι να εκπαιδευθούν αυτά τα παιδιά στην παιδαγωγική STEM ώστε να τους δοθούν δυνατότητες να αποκτήσουν δεξιότητες και να έχουν ίσες ευκαιρίες με άλλα παιδιά.

Στην οικονομική κρίση που περνά η Χώρα υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει το χάσμα ανάμεσα στα παιδιά με όχι οικονομικές δυνατότητες να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες και μελλοντικές τεχνολογικές προκλήσεις. Αν τα αναλυτικά προγράμματα επανασχεδιασθούν ώστε να συμπεριλάβουν τις νέες δεξιότητες, ο κίνδυνος αυτός θα μειωθεί και η Χώρα θα έχει το κατάλληλο μελλοντικό επιστημονικό δυναμικό.
Μπορεί η εκπαίδευση στο STEM να είναι περισσότερο αναγκαία τώρα που υπάρχει η κρίση στη χώρα μας(neverwasteacrisis).

Πηγή άρθρου: https://www.esos.gr/

TOP